Wat doet een asset manager?

Organisaties moeten slim omgaan met assets om succesvol te zijn. Maar wat betekent asset management nu echt? En welke cruciale rol vervult een asset manager?
Asset manager
In gesprek met Dimitri Koenen, Consultant Asset Management bij Royal HaskoningDHV, hebben we inzicht gekregen in de wereld van asset management. In deze blog duiken we in de wereld van asset management en bekijken we wat een asset manager allemaal doet.

De centrale rol van een asset manager

Asset managers vervullen geen geïsoleerde rollen binnen een organisatie; het is een taak die doorgaans door een team van professionals wordt gedragen. Als spinnen in het web werken deze experts nauw samen om te zorgen dat de assets van een organisatie hun volle potentieel bereiken. Stel je een stadspark voor, een plek waar gezinnen samenkomen, kinderen spelen en evenementen worden gehouden. De asset managers zorgen ervoor dat het park veilig, schoon en aantrekkelijk blijft, rekening houdend met zowel de huidige behoeften als toekomstige uitdagingen.

In de context van gebouwen richt een asset manager zich bijvoorbeeld op het optimaliseren van het energieverbruik en het verduurzamen van het gebouwbeheer. Dit omvat niet alleen het zorgen voor een efficiënte werking van de gebouwensystemen op dagelijkse basis, maar ook het vooruitplannen voor toekomstige technologische ontwikkelingen, het verzekeren van duurzaamheid en het verminderen van de operationele onderbrekingen. Een asset manager moet een grondige kennis hebben van zowel de technische aspecten van het gebouw als de strategische benaderingen voor beheer en onderhoud. Het gaat erom nu slim te kiezen zonder de toekomst uit het oog te verliezen, kosten te beheersen en toch te blijven vernieuwen. Deze rol vereist visie, uitgebreide kennis en technische vaardigheid.
Dimitri Koenen

De asset manager bepaalt welke middelen nodig zijn en hoe deze - of het nu bestaande of nieuwe middelen zijn - het beste ingezet kunnen worden om aan die doelstellingen te voldoen.

Dimitri KoenenConsultant Asset management

Hoe asset management de organisatiestrategie ondersteunt

Vroeger was het beheer voornamelijk reactief van aard. Als een machine kapot ging, werd deze gerepareerd. Als een brug tekenen van slijtage vertoonde, werd er onderhoud gepleegd. Het was een tijdperk waarin beslissingen voornamelijk werden genomen op basis van zichtbare problemen en directe behoeften. Maar mede met de opkomst van technologie en geavanceerde data-analyse is deze benadering getransformeerd. Tegenwoordig is asset management proactief, waarbij anticipatie en vooruitplanning centraal staan.

Een vooruitziende asset manager kijkt verder dan de huidige staat van assets. Ze anticiperen op toekomstige behoeften, technologische upgrades of verwachte slijtage. Door strategische keuzes te maken, zoals het prioriteren van onderhoud aan vitale infrastructuur boven cosmetische verbeteringen, positioneert asset management de organisatie optimaal voor toekomstig succes.

Elke rol kent zijn uitdagingen, en die van de asset manager is geen uitzondering. Ze navigeren door budgettaire beperkingen, communiceren met diverse afdelingen en blijven op de hoogte van veranderende regelgeving. Maar ondanks deze hindernissen, is hun impact op de organisatie onmiskenbaar positief. Een goed geïnformeerde beslissing kan niet alleen financiële voordelen opleveren, maar ook bijdragen aan het versterken van de reputatie en betrouwbaarheid van de organisatie. In deze dynamische rol is het essentieel dat asset managers, naast hun technische kennis, ook beschikken over sterke communicatieve vaardigheden en een heldere strategische visie.

Begeleiding en ondersteuning in asset management

Om deze visie in praktijk te brengen, zetten we ons in voor de begeleiding en ondersteuning van asset managers op elk punt in hun carrière. We gaan verder dan alleen het onderwijzen van de theorieën en strategieën van asset management; we bieden hands-on ondersteuning voor de dagelijkse uitdagingen. Of het nu gaat om het overnemen van specifieke asset management taken om de druk op het team te verlichten, het bieden van begeleiding bij het navigeren door complexe besluitvormingsprocessen, of het ondersteunen bij het implementeren van duurzame en kosteneffectieve asset management praktijken, ons doel is om een naadloze integratie van asset management in jouw organisatie te faciliteren. Met onze expertise helpen we asset managers om niet alleen hun rol te begrijpen, maar deze ook met vertrouwen en competentie uit te voeren.

Wij helpen organisaties door een gap-analyses te maken en dat we gaan kijken bij een organisatie van waar sta je nu en wat voor plan heb je nodig om dit te ontwikkelen.

Dimitri Koenen Consultant Asset management

Opleidingen asset management bij Royal HaskoningDHV

We begrijpen dat de complexiteit van asset management vraagt om een gedegen opleiding. Daarom hebben we een breed scala aan trainingen ontwikkeld, van een intensieve 4-daagse cursus tot kortere workshops, die aansluiten bij diverse ervaringsniveaus en leerbehoeften. Onze programma's zijn zorgvuldig samengesteld om de essentiële kennis en vaardigheden te bieden die nodig zijn voor effectief assetbeheer, ongeacht of je nu op beleidsmatig, tactisch of operationeel niveau werkt.

Onze trainingen, geleid door ervaren professionals, combineren diepgaande theoretische inzichten met praktische toepassingen. Door deel te nemen aan onze opleidingen, versterk je jouw capaciteit om de uitdagingen binnen asset management het hoofd te bieden en een strategische meerwaarde te creëren voor je organisatie.

Ontdek meer

Ben je geïnteresseerd in het verdiepen van je kennis over Asset Management? Lees meer over onze asset management opleiding voor certificate in asset management en schrijf je direct in!
Dimitri Koenen - Consultant Asset management

DimitriKoenen

Consultant Asset management

Blijf op de  hoogte - Ontvang regelmatig updates over toekomstbestendige en duurzame gebouwen

Blijf op de hoogte

Ontvang regelmatig updates over toekomstbestendige en duurzame gebouwen

Language is changing...