Mobiliteitshubs

Nederland zit middenin een mobiliteitstransitie, maar hoe maken we mobiliteit toekomstbestendig? Dat doen wij door bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid én duurzaamheid samen te brengen. Zó helpen we u met het creëren van een aantrekkelijke mobiliteitshub.
Station Ede-Wageningen overdag reizigers die overstappen/instappen in trein NS

Fotografie: Jane van Raaphorst

Mobiliteitshubs zijn plaatsen waar reizigers naadloos kunnen overstappen in een gezellige, sfeervolle en uitnodigende omgeving. Dit gebied moet efficiënt en aantrekkelijk zijn, maar ook passen in de omgeving. We zien dat steden hier andere wensen hebben dan dorpen. Bijvoorbeeld vanwege woningen en kantoren in de stationsomgeving, of zelfs boven het spoor. Daarentegen wilt u in een landelijk gebied misschien wel de omgeving doortrekken naar het station. Elke mobiliteitshub en haar omgeving zijn uniek, wij geven ze de aandacht die ze verdienen.

Een nieuwe kijk op mobiliteitshubs en het gebied eromheen

Door de uitdagingen voor stedelijk en landelijk gebied moet er anders gekeken worden naar de bereikbaarheid en mobiliteit. Nieuwe mobiliteitsalternatieven als deelauto’s, deelfietsen en deelscooters maken het mogelijk om de eigen auto minder centraal te stellen. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om te denken in termen van ketenreizen die worden afgelegd met verschillende vervoersmiddelen van verschillende aanbieders. Deze mobiliteitsoplossingen komen op één knooppunt bij elkaar, de mobiliteitshub.

Van strategie tot straatsteen

Ronde tafel sessie op 16 mei in Utrecht

 

meld je aan
illustratie van mobiliteitshub met trein

Samenwerken naar uw toekomstbestendige mobiliteitshub

Wonen, werken, reizen en recreëren; in een toekomstbestendige mobiliteitshub loopt alles in elkaar over. Daarom ontwikkelen we alle elementen integraal: van spoor tot busvervoer en van stationsgebouw tot de woningbouw eromheen. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat we vanaf het begin samenwerken. Bij de ontwikkeling van een stationsgebied heeft u immers te maken met meerdere partijen. Wij zorgen ervoor dat het een project wordt van alle stakeholders, met respect voor ieders belangen en vizier op het op het optimale resultaat.

Door samen te werken met alle partijen komen we tot een aantrekkelijke mobiliteitshub waar reizigers graag zijn. Dat hoeft niet veel te kosten, want met kleine stappen komt u ook al een heel eind. Het begint bij een heldere ambitie, daarna controleren wij in vier stappen welke acties nodig zijn voor uw station:

Square
Beheer en onderhoud
Is de omgeving van de mobiliteitshub rommelig en onoverzichtelijk? Dan krijgt u al mooi resultaat met goed beheer en onderhoud.
Square
Ordenen
Is de capaciteit van de mobiliteitshub toereikend voor de komende jaren? Dan ordenen we bijvoorbeeld het station door objecten als informatieborden en bankjes te verplaatsen en de hal opnieuw in te delen.
Square
Clusteren en uitbreiden
Kan met uitbreiding van de bestaande mobiliteitshub worden volstaan? Dan vervangen we elementen als bankjes, informatieborden, breiden de mobiliteitshub uit en vullen dit aan.
Square
Stationsvernieuwing
Is het uitbreiden en aanvullen niet genoeg? Dan ontwerpen we een nieuwe mobiliteitshub.

Het project goed op de rails

Royal HaskoningDHV is al meer dan 140 jaar een toonaangevend ingenieursbureau in advies- en projectmanagement. In die jaren hebben we in verschillende rollen en projecten gewerkt op en aan alle stations in Nederland. Wij helpen uw behoefte te verkennen en uw vraag en opgave te structureren. Samen met u vertalen wij het plan naar een aantrekkelijk stationsgebied en zetten we het project goed op de rails. Benieuwd wat we voor uw gemeente of provincie kunnen betekenen? Wij komen graag met u in contact.
Meer weten of een vraag over mobiliteitshubs? - Neem contact op met onze mobiliteits experts

Meer weten of een vraagover mobiliteitshubs?

Neem contact op met onze mobiliteits experts

Language is changing...