De zeven kenmerken van een duurzaam gebouw

Duurzame gebouwen zijn een essentieel onderdeel van de inspanningen om de impact van de gebouwde omgeving op het milieu te verminderen. Maar wat maakt een gebouw dan echt duurzaam? En wat zijn de voordelen van zo’n gebouw?
neem contact opneem contact op
Beeld van een duurzaam gebouw
Om echte duurzame gebouwen te creëren zijn hoge ambities nodig. We moeten nu stappen zetten om duurzaamheidsdoelen te gaan halen. Want alleen zo krijg je gebouwen die een positieve impact hebben op de omgeving. En om die ambities te bereiken moeten de juiste beslissingen worden gemaakt. Hoe deze duurzame gebouwen dan zo’n impact maken en welke voordelen ze bieden aan het milieu en de gebruikers? Daar vertellen we je meer over aan de hand van zeven kenmerken, zodat je weet waar je rekening mee moet houden bij het verduurzamen van jouw gebouw.
KENMERK 1

Energie-efficiënt en duurzaam gebouw

Een van de belangrijkste kenmerken voor duurzame gebouwen is energie-efficiëntie. Nieuwe gebouwen moeten zo ontworpen en gebouwd worden dat het energieverbruik zo minimaal mogelijk is. En bij bestaande gebouwen moet bijvoorbeeld worden nagedacht over het verbeteren van de isolatielaag om het energieverbruik aanzienlijk te verminderen. In beide gevallen wordt onder andere gebruik gemaakt van geavanceerde isolatiematerialen en hoogwaardige ramen die warmteverlies beperken.

Om de energie-efficiëntie verder te optimaliseren wordt gebruik gemaakt van energiezuinige verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen. En bij de ontwikkeling van nieuwe, duurzame gebouwen wordt ook veel gebruikt gemaakt van groene energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en geothermische warmtepompen, die zo elektriciteit en warmte of koude creëren voor het gebouw. Dit kan ook bij bestaande gebouwen, door te kijken of zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd op daken of andere beschikbare ruimtes om groene energie op te wekken. Zo verminder je de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

KENMERK 2

Materiaalgebruik met lage milieu-impact

Bij de bouw van nieuwe gebouwen en het verduurzamen van bestaand vastgoed wordt steeds meer gekeken naar circulair materiaalgebruik. Hiervoor worden bij nieuw- en verbouw (gerecyclede) materialen gekozen die een minimale milieu-impact hebben en hergebruikt kunnen worden.

Het gaat bij het verduurzamen van gebouwen dan ook om de langetermijnvisie. Je wilt namelijk dat de levensduur van een gebouw wordt verlengd. Het voorkomen van vroegtijdige sloop en herbouw vermindert de behoefte aan nieuwe materialen. Met als gevolg dus ook een lagere energiebehoefte en CO2-footprint door de creatie van nieuwe materialen.
KENMERK 3

Duurzaam gebouw met een gezond binnenmilieu

We zien ook dat gezondheid en welzijn een steeds grotere focus krijgt bij de ontwikkeling van duurzame gebouwen. Denk aan het zorgen voor een prettig binnenklimaat met goede ventilatie. Maar ook voldoende daglicht en het gebruik van materialen die een positieve impact hebben op de gezondheid van de gebouwgebruikers. Zo heeft de keuze van isolatiemateriaal vaak een impact op gezondheid, brandveiligheid en is niet al het materiaal goed voor het milieu. Dus welk materiaal gebruik je dan? Door de juiste keuzes te maken wordt het gebouw nog waardevoller. Daarnaast bevordert een duurzaam en gezond gebouw ook de productiviteit en het welzijn van de gebouwgebruikers.
KENMERK 4

Natuur gebruiken bij verduurzaming

Als je een bestaand gebouw gaat verduurzamen moet je rekening houden met de bestaande omgeving. Het liefst wil je het groen in de omgeving, zoals tuinen, bomen, struiken en andere vegetatie, behouden of nog liever verbeteren. Maar met de juiste ambities kun je ook een stap verder gaan. Misschien wil je wel dat de luchtkwaliteit in de omgeving door jouw gebouw verhoogd wordt. Deze groene elementen dragen namelijk niet alleen bij aan de uitstraling, maar bevorderen ook de luchtkwaliteit en bieden schaduw. In de groeiende uitdaging van warmte in steden biedt dit een duurzaam alternatief voor de behoefte aan kunstmatige koeling.

Binnen het gebouw kun je met het juist toepassen van natuurlijke ventilatie en daglicht ook het energieverbruik van een gebouw verbeteren. Zo kun je bij het verduurzamen van bestaande gebouwen overwegen hoe je de indeling van je gebouw aan kan passen om bijvoorbeeld de luchtstroom te bevorderen en meer natuurlijk licht binnen te laten. Dat kan ook nog eens zorgen voor een comfortabeler binnenklimaat.
KENMERK 5

Vermindering van afval en emissies

Als je aan de slag gaat met het verduurzamen van je gebouw is het ook van belang om bouwafval en emissies te minimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan zorgvuldige demontage en het scheiden van materialen. En je kunt ook je bouwcomponenten hergebruiken en materialen als beton en metaal zo goed als mogelijk recyclen.

Daarnaast is een goed opgesteld afvalmanagementplan, inclusief scheiding van materialen, recyclingprocedures en een samenwerking tussen alle betrokken partijen belangrijk. Want daarmee zorg je ervoor dat je afvalminimalisatie effectief implementeert. Op die manier verklein je de ecologische voetafdruk van je bouwproject zo goed als mogelijk.
KENMERK 6

Duurzaam waterbeheer

Ook waterbeheer speelt een rol bij duurzame gebouwen. Bijvoorbeeld door waterbesparende technologieën toe te passen. Denk dan aan regenwateropvangsystemen, grijswatersystemen waarbij licht vervuild water hergebruikt wordt en efficiënte irrigatiemethoden voor landschapsarchitectuur. Deze aanpak vermindert het waterverbruik en minimaliseert het afvalwater, waardoor een waardevolle bron zo veel mogelijk geconserveerd wordt.
KENMERK 7

Lagere operationele kosten

Ondanks dat het verduurzamen van gebouwen vaak hogere kosten met zich meebrengt, is het op de lange termijn juist kosteneffectief. De energiebesparingen en lagere operationele kosten compenseren namelijk de originele investeringen. Zo kunnen gebouwgebruikers en bewoners bijvoorbeeld profiteren van lagere energierekeningen en een betere luchtkwaliteit, wat resulteert in een hogere tevredenheid en productiviteit.
Duurzame gebouwen spelen een essentiële rol bij de creatie van een duurzame toekomst. Het is geen optie meer om niet te verduurzamen. Ook de wet- en regelgeving stellen steeds strengere eisen aan de duurzaamheid van gebouwen. Met de energie-efficiëntie, lagere milieu-impact en gezonde binnenomgeving, bieden ze een grote bijdrage aan een duurzamere en leefbaardere samenleving. Benieuwd hoe je jouw vastgoed zo verduurzaamt dat het ook een positieve impact maakt op de omgeving? Neem dan contact op met onze experts.
Neem contact op met onze experts -

Neem contact opmet onze experts

Succesvol verduurzamen van vastgoed

Lees meer over onze expertise
Succesvol verduurzamen van vastgoed header image
Language is changing...