Hoe zorg je voor een optimale akoestiek op kantoor?

Een prettige werkomgeving past perfect bij het werk dat wordt gedaan. Medewerkers presteren beter en komen met plezier naar kantoor. Niet alleen om gefocust te kunnen werken, maar ook (en misschien zelfs juist) elkaar te ontmoeten en samen te werken.
Werknemers met goede akoestiek op kantoor
Dit vraagt dus om extra aandacht voor de indeling van de werkomgeving. Een van de grote uitdagingen hierbij is de akoestiek op kantoor. Bij open kantoren (kantoortuinen) wordt deze namelijk vaak als vervelend ervaren wat ten koste gaat van de productiviteit en de tevredenheid en behoud van talentvolle medewerkers.

Grootste uitdagingen van goede akoestiek op kantoor

De akoestiek van het kantoor heeft dus veel invloed op de beleving van de werkomgeving. Wanneer je op kantoor werkt wil je geen last hebben van of afgeleid worden door de mensen om je heen. Een slecht ontworpen akoestische omgeving kan vervelende gevolgen hebben. Er ontstaat bijvoorbeeld niet alleen onderbreking van de focus, maar mensen kunnen last krijgen van hoofdpijn, stress en in de ergste gevallen zelfs een burn-out.

Als werknemers in de kantoortuin niet prettig werken is de kans groot dat ze thuisblijven. We zien dat als gevolg van slechte akoestiek op een kantoor het behouden van werknemers dan ook moeilijker wordt. Wanneer werknemers niet naar kantoor komen bouwen ze namelijk minder snel een band op met het bedrijf en collega’s.

Een belangrijke uitdaging is hoe je bij verschillende soorten werkzaamheden in een gedeelde werkomgeving het geluid optimaal beheert. Het voeren van gesprekken mag collega’s die geconcentreerd willen werken niet afleiden. Terwijl voor samenwerkplekken het juist wel van belang is dat je elkaar goed kunt verstaan. Is er dan nog wel een manier om te zorgen dat mensen met al deze verschillende doelen op één kantoor kunnen werken? Jazeker! Het realiseren van goede akoestische kwaliteit doe je door diverse voorzieningen in te zetten bij bijvoorbeeld het bouwkundig ontwerp, het huisvestingconcept en het interieurontwerp.
Rick de Vos

Een prettig kantoor bestaan uit een combinatie van technische oplossingen en organisatorische strategieën die ervoor zorgen dat werknemers graag naar kantoor komen.

Rick de VosAdviseur akoestiek

Snelle oplossingen om akoestiek op kantoor te verbeteren

Om de akoestiek van de werkomgevingen te verbeteren kunnen verschillende stappen genomen worden. Beoordeel bijvoorbeeld eerst of de ruimte geschikt is voor het type werk dat je wilt doen. Als je wilt samenwerken ga je eerder in een open ruimte zitten. En als mensen veel moeten bellen wil je dat ze dat juist weer in een gesloten ruimte doen.

Je kunt vaak al een heel eind komen met snelle oplossingen. Zo zorgt het plaatsen van een geluidsabsorberend plafond al voor een goede basis. Maar denk ook aan simpele dingen als het leggen van tapijt, of het bieden van speciale voorzieningen als belhokjes. Zelfs voorzieningen als akoestische schotten tussen bureaus kunnen een snelle oplossing bieden.

Ga je aan de slag met het anders inrichten van de werkomgeving om de akoestiek te verbeteren? Let er dan op dat het voor elke ruimte duidelijk is waar deze voor bedoeld is. Je wilt bijvoorbeeld dat de stilteruimte niet uitnodigt om met elkaar te gaan praten.

Wat als alle oplossingen die je hebt toegepast nog niet het gewenste effect op de akoestiek van jouw werkomgeving hebben? Dan wordt het tijd om na te denken over andere maatregelen.

Akoestische oplossingen die werken voor de lange termijn

Hoewel snelle oplossingen fijn zijn voor de korte termijn, is het ook van belang om rekening te houden met de lange termijn. Dat vraagt om een bredere, uitgebreide blik op de kantoortuin en daar is meer tijd en inzicht voor nodig. Om de akoestiek op kantoor echt te verbeteren moet je namelijk ook kijken naar hoe de organisatie en de medewerkers het gebouw gebruiken en zich hierin gedragen. En of het gebruik van het gebouw aansluit op wat de organisatie nu nodig heeft en de groeiambities voor de toekomst. Als mensen vooral naar kantoor komen om samen te werken vraagt dit om een hele andere aanpak op gebied van akoestiek dan als mensen er alleen komen om gefocust hun werk te doen.

Het begint dan ook met goed onderzoek. Dat doen we door metingen uit te voeren en simulaties te creëren. Als basis wil je weten wat de huidige situatie is en in hoeverre die past bij het gebruik. Met behulp van een simulatiemodel kan inzichtelijk gemaakt worden waar je naartoe moet. Deze simulaties maken het daarnaast weer mogelijk om verschillende scenario’s te onderzoeken. Zo zie je meteen welke verschillende opties er zijn en wat nodig is om ze te bereiken. En hierdoor kan je ook de mogelijke alternatieven afwegen en zien welke investeringen echt de moeite waard zijn.
Stappenplan voor optimale kantoortuinakoestiek
Stappenplan voor optimale kantoortuinakoestiek

Waarde van goede kantoortuinakoestiek

Het creëren van een gezond en veilig kantoor vraagt om een goede combinatie en inzet van de juiste expertise. We zien dat organisaties steeds beter grip krijgen op de werkprocessen en welke voorzieningen hier goed op aansluiten. Om te ondersteunen bij het maken van belangrijke keuzes in dit proces brengen we de beleving van werknemers in kaart en zetten we metingen in om het gebruik van kantoorvoorzieningen te inventariseren. Onze akoestische adviseurs werken daarbij nauw samen met huisvestingadviseurs en architecten om scenario’s op akoestische kwaliteit te onderzoeken. We beoordelen deze scenario’s vervolgens met 3D akoestische simulaties en aan de hand van geluidmetingen op locatie.

De belangrijkste tips voor het verbeteren van de akoestiek op jouw kantoor in een notendop:

Bepaal of de ruimte geschikt is voor het werk dat er gedaan moet worden
Onderzoek opties voor speciale voorzieningen als belhokjes en akoestische schotten
Gebruik meetapparatuur om te zien of oplossingen écht effect hebben op de akoestiek
Bepaal de stappen die nodig zijn om de akoestische kwaliteit op jouw kantoor naar een hoger niveau te tillen
Benieuwd hoe we jou kunnen helpen met het maken van een fijne en gezonde (werk)omgeving? Lees meer op onze pagina over prettige, veilige en gezonde gebouwen of neem contact op met een van onze experts.
Neem contact op met onze experts -

Neem contact opmet onze experts

Language is changing...