Nederland is in transitie. Voor overheden en bedrijven betekent deze transitie een stapeling van opgaven met een grote impact op de fysieke leefomgeving en de schaarse openbare ruimte in Nederland. Denk aan de klimaat- en energietransitie, circulair ondernemen, het terugdringen van het gebruik van zeer zorgwekkende stoffen, het (her)inrichten van het landelijk gebied en de bouw van grote aantallen duurzame en betaalbare woningen.
De Omgevingswet vormt het belangrijkste wettelijk kader dat zorgt voor regie en houvast in deze transities. De wet biedt heldere regels en efficiëntere procedures voor bedrijven, gereedschappen voor meer regie en flexibiliteit voor overheden en meer inspraak voor inwoners. Althans, dat is de theorie. In de praktijk is de wet óók een uitdaging. De tijd van experimenteren, oefenen en anticiperen is bovendien voorbij: nu is het moment om te werken met de Omgevingswet.
Werken met de Omgevingswet betekent het zetten van stappen; van beleidsmatige omgevingsvisies en programmering naar uitvoeringsgerichte omgevingsplannen en de vergunning voor concrete activiteiten. Voor overheden betekent dit het verbinden van lange ermijn doelen aan urgente opgaven. Het draait daarbij om het in samenhang realiseren van maatschappelijke opgaven als extra woningen, ruimte voor ondernemingen, ruimte voor een toekomstbestendige energie-infrastructuur, meer groen en ruimte voor water. De juiste functies op de juiste plek. Van private en publieke partijen vraagt de wet om pro-activiteit, gezamenlijk overleg en, meer dan ooit, om visie. Visie op wat nodig is om maatschappelijke en bedrijfsmatige doelen te realiseren in een omgeving die steeds meer eisen stelt.
Elke opgave of ontwikkeling is uniek en vergt een eigen afweging over het in te zetten instrument en de te volgen procedure. Toch bepaalt de Omgevingswet enkele vaststaande uitgangspunten over de procedures. Deze uitgangspunten hebben we in schema’s opgenomen. Dit hebben we gedaan voor:
De Omgevingswet zorgt voor een verschuiving in de benadering van de fysieke leefomgeving en de schaarse openbare ruimte in Nederland. Wij zijn op zoek naar professionals die hieraan een bijdrage willen leveren. Van juristen en planologen en tot adviseurs op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, milieu en omgeving, duurzaamheid en omgevingsmanagement. Jij bent nodig om een bijdrage te leveren aan de transities in Nederland en de implementatie van de Omgevingswet tot een succes te maken.