Parametrisch ontwerp voor Monarch IV van het RVB

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is de vastgoedorganisatie van en voor de Rijksoverheid en is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De rijksoverheid heeft in Den Haag een tekort aan kantoorhuisvesting. Met de ontwikkeling van Monarch IV willen zij circa 20.000 m2 kantoorruimte realiseren. Hoofddoelstellingen voor het RVB zijn een snelle beschikbaarheid en bijdragen aan de milieudoelstellingen van de rijksoverheid.
x

Project facts

  • Klant
    Het Rijksvastgoedbedrijf
  • Locatie
    Nederland - Den Haag 
  • Uitdaging
    Hoofddoelstellingen voor het RVB zijn een snelle beschikbaarheid en bijdragen aan de milieudoelstellingen. Door met hout te bouwen kun je aan deze doelstellingen, snel en duurzaam, tegemoet komen. 
  • Oplossing
    Ontwerpambities en uitgangspunten zijn vertaald in ontwerpspelregels en variabelen. Computermodellen en algoritmes zorgen ervoor dat de gevolgen van ontwerpkeuzes direct en integraal zichtbaar zijn. 
  • Datum
    2020

De uitdaging

Voorafgaand aan de samenwerking met Royal HaskoningDHV is door het Rijksvastgoedbedrijf een structuurontwerp gemaakt. Gezamenlijk realiseerden we vervolgens een principeontwerp. Om aan de hoofddoelstellingen te voldoen, stelde het RVB hierbij de eisen, dat er gebruik werd gemaakt van parametrisch ontwerpen én dat de constructie van het gebouw in hout wordt gerealiseerd.

Parametrisch ontwerp voor Monarch IV van het Rijksvastgoedbedrijf image
Parametrisch ontwerp voor Monarch IV van het Rijksvastgoedbedrijf image
Parametrisch ontwerp voor Monarch IV van het Rijksvastgoedbedrijf

De oplossing

Monarch IV is parametrisch ontworpen. Ontwerpambities en uitgangspunten zijn vertaald in ontwerpspelregels en variabelen. Computermodellen en algoritmes zorgen ervoor dat de gevolgen van ontwerpkeuzes direct en integraal zichtbaar zijn. Met deze integrale manier van werken geeft Royal HaskoningDHV het ontwerpteam de middelen in handen om tot geïnformeerde besluitvorming te komen. Naast geïnformeerde besluitvorming biedt parametrisch ontwerpen kansen om het ontwerp integraal te optimaliseren.

Dit doen we door de disciplines architectuur, constructies, bouwfysica, duurzaamheid en installaties te verbinden met data en digitale middelen. Zo wordt bijvoorbeeld direct zichtbaar wat het effect is van een verandering in de constructie op de hoeveelheid daglicht op een verdieping, de energiebalans en de technische installaties.

De deskundigheid van de medewerkers en de goede inrichting en begeleiding  van het parametrisch ontwerpproces, leidden tot een kwalitatief hoogstaand principeontwerp. Dankzij de hulp van Royal HaskoningDHV kan het RVB met dit ontwerp van Monarch IV een haalbaar houthoogbouwproject in de markt zetten.  

Jacco van der VegteSenior Procesmanager, Rijksvastgoedbedrijf

Het resultaat

Parametrisch ontwerpen heeft bijgedragen aan een significante optimalisatie van het ontwerp. Het parametrisch model stelt ons in staat om ieder element van de diagrid-constructie individueel te berekenen in plaats van te clusteren per bouwlaag. Dit levert een aanzienlijke materiaalbesparing van ca. 30% op. De integrale aanpak bood daarnaast kansen voor optimalisatie van de façade. Er is namelijk een direct verband tussen de afmetingen van de constructie en de mate van transparantie van de gevel. Een computeralgoritme heeft ruim 3.600 varianten van de gevel doorgerekend in de zoektocht naar optimale balans tussen materiaalgebruik, daglichttoetreding en energieverbruik.

Agile en visueel

Met het resultaat van Monarch IV laten onze adviseurs zien dat wij in staat zijn de ambities van de opdrachtgever te doorgronden en te vertalen naar concrete oplossingen. Dit doen wij middels interactieve workshops en de inzet van technologie, dáár waar digitalisering het verschil kan maken. Met deze integrale benadering geeft Royal HaskoningDHV het ontwerpteam de middelen in handen om tot geïnformeerde besluitvorming te komen.

Neem contact op met onze experts -

Neem contact opmet onze experts