Circulair nieuw onderwijsgebouw voor Tilburg University

Tilburg University is een katholieke universiteit, gespecialiseerd in mens- en maatschappijwetenschappen. Onder het motto ‘Understanding society’ ontwikkelen ruim 1.500 medewerkers kennis, dragen deze over en brengen mensen uit verschillende vakgebieden en organisaties samen.
Circulair en energieneutraal universiteitsgebouw tilburg

Foto: Voor het circulaire universiteitsgebouw voor Tilburg University verzorgde Royal HaskoningDHV het installatie- en duurzaamheidsadvies. © Powerhouse Company

De universiteit verwacht de komende jaren een significante stijging van het aantal studenten. Hierdoor is er behoefte aan een nieuw onderwijsgebouw met verschillende collegezalen, studieplekken en een multifunctionele ontmoetingsruimte. Het nieuwe gebouw moet aansluiten bij de cultuur van samenwerken en co-creatie die Tilburg University uitdraagt.

Circulaire ambities voor de campus

De gekozen locatie voor de nieuwbouw op de campus ligt direct aan het spoor en is daardoor hoog geluidbelast. Ook wil Tilburg University haar circulaire ambities omzetten in daden en hiermee een voorbeeld zijn voor anderen. Zo is er gekozen voor houtbouw, om zo goed mogelijk om te gaan met schaarse grondstoffen. De verbindingen van bouwdelen worden demontabel uitgevoerd.

Een duurzaam en comfortabel gebouw met optimale akoestiek

Samen met de architect en de constructeur hebben wij een circulair onderwijsgebouw ontworpen dat comfortabel én energieneutraal is. Het gebouw is vanaf de begane grond opgetrokken in hout voor zowel de draagstructuur, gevels, wanden en vloeren.

Het ontwerp van de gevel was een aandachtspunt. Een geluidsdichte gevel zonder ramen die open kunnen, maar wel met een comfortabel binnenklimaat. Middels berekeningen voor glasoppervlak, positionering en type glas is er samen met de architect en installatie adviseurs gekeken naar de meest optimale oplossing voor daglicht, warmte- en koudevraag.

In het pand is veel gebruik gemaakt van hout. Voor de vloer is gekozen voor een kruislaaghout met een droge zwevende dekvloer. Deze draagt bij aan de akoestiek en is bovendien demontabel. Dit geldt ook voor de houten wanden in het pand.

Tilburg University heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Dit nieuwe onderwijsgebouw voldoet niet alleen aan een behoefte voor meer ruimte voor het groeiend aantal studenten, maar ook aan onze duurzaamheidsambities. Een mooie aanwinst voor onze groene campus.

College van bestuurTilburg University
Neem contact op met onze experts -

Neem contact opmet onze experts

Language is changing...