Efficiënt en toekomstbestendig nieuwbouw ziekenhuis voor Tergooi MC

De ziekenhuizen in Blaricum en Hilversum zijn flink verouderd, niet efficiënt ingericht en dus toe aan vernieuwing. Samen met Tergooi MC, Wiegerinck Architecten en andere partijen hebben we op locatie Hilversum een nieuw ziekenhuis ontworpen waar alle zorgfuncties samen komen, dat efficiënt is ingericht en mee kan bewegen met de toekomst.
Neem contact opNeem contact op
Efficiënt en toekomstbestendig nieuwbouw ziekenhuis voor Tergooi MC

Copyright: William Moore / Ontwerp: Wiegerinck

Project facts

 • Klant
  Tergooi MC
 • Locatie
  Hilversum
 • Datum
  2012-2024
 • Uitdaging
  Ontwerp van een nieuw ziekenhuis dat alle zorgfuncties biedt en met elkaar verbindt.
 • Oplossing
  Efficiënt en toekomstbestendig nieuwbouw ziekenhuis dat kan meebewegen met de maatschappij.

De uitdaging

Het Tergooi Medisch Centrum (Tergooi MC) wil goede en betaalbare zorg verlenen. De verschillende zorglocaties in Blaricum en Hilversum zijn echter verouderd, niet efficiënt ingericht en dus toe aan vernieuwing.

De zorglocaties in Hilversum en Blaricum zijn door de jaren heen steeds groter geworden. Er kwamen nieuwe afdelingen bij waarvoor in de bestaande gebouwen geen ruimte was. Zo is een situatie ontstaan waarbij in bijvoorbeeld Hilversum het ziekenhuis bestaat uit meerdere gebouwen uit verschillende bouwjaren met verschillende bouwstijlen. Snel en eenvoudig de weg vinden wordt hierdoor een uitdaging. Patiënten en zorgverleners moeten voor verschillende behandelingen van locatie wisselen, wat niet efficiënt is. Daarnaast is het onderhouden van meerdere gebouwen kostbaar en niet duurzaam.

De ambitie van het Tergooi MC is om alle zorgfuncties bij elkaar te brengen op één locatie, dat efficiënt is ingericht en mee kan bewegen met toekomstige veranderingen in het zorglandschap.

Nieuwbouw of renovatie

Royal HaskoningDHV werkt al decennia samen met het Tergooi MC, waardoor we ze als geen ander konden helpen om deze ambitie te realiseren.

In 2008 hebben we een eerste onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuis naast het huidige ziekenhuis in Hilversum. De door ons opgestelde grondexploitatieberekening liet zien wat de mogelijkheden waren voor het bouwen van nieuw vastgoed op deze locatie. Ook een Lange Termijn Onderhouds- en Instandhoudings Plan (LTOIP) gaf Tergooi MC inzicht in de kosten voor onderhoud en beheer om in de bestaande gebouwen te blijven. Deze resultaten hielpen Tergooi MC de afweging te maken tussen nieuwbouw en renovatie, waarbij uiteindelijke de keuze is gevallen op het bouwen van een nieuw ziekenhuis naast het oude gebouw in Hilversum.

Op 26 september 2023 is het nieuwe ziekenhuis geopend door Koning Willem-Alexander

Efficiënt en toekomstbestendig nieuwbouw ziekenhuis voor Tergooi MC
Efficiënt en toekomstbestendig nieuwbouw ziekenhuis voor Tergooi MC
Efficiënt en toekomstbestendig nieuwbouw ziekenhuis voor Tergooi MC
Efficiënt en toekomstbestendig nieuwbouw ziekenhuis voor Tergooi MC
©Tycho Müller en Danielle van Coevorden van Studio Kastermans

Het project

Voor het nieuwe Tergooi MC is een hoofdgebouw en een apart gebouw voor met name poliklinische zorg (Tergooi MC Clinics) gerealiseerd. Twee vleugels van het bestaande gebouw worden compleet gerenoveerd en verduurzaamd. Royal HaskoningDHV is gevraagd om de constructies voor de nieuwe gebouwen te ontwerpen. Door het inbrengen van onze kennis en expertise op het gebied van onder andere installaties, akoestiek & bouwfysica en brandveiligheid, hebben we een integraal ontwerp gemaakt voor het nieuwe ziekenhuis. Architect Wiegerinck heeft gebouw ontworpen. 

Daarnaast hebben we de uitvoering begeleid, onder andere door Tergooi MC installatietechnisch te vertegenwoordigen richting de aannemer. Voor de renovatie hebben we ook de installaties ontworpen. Onze Technisch Projectleider Medische Techniek heeft Tergooi MC kunnen ondersteunen bij de inkoopprocessen voor (een deel van) de nieuwe medische en facilitaire techniek.

Energieprestatiecoëfficiënt van de nieuwbouw is 70%, 30% strenger dan de norm, dankzij triple glas, goede isolatie, WKO-installatie, ledverlichting en zonnepanelen.

Stephan VersteegeDirecteur Bouw, Huisvesting & Vastgoed, Tergooi MC

Tergooi MC uitgeroepen tot Zorggebouw van het Jaar 2022

Architectenweb Awards 2023
'Tijdens de feestelijke uitreiking van de Architectenweb Awards 2023, op woensdagavond 8 november in het Keilepand in Rotterdam, is Tergooi MC uitgeroepen tot Zorggebouw van het Jaar 2023. Het nieuwe ziekenhuis is ontworpen door Wiegerinck'. 

Efficient en toekomstbestendig nieuwbouw ziekenhuis voor Tergooi MC

De oplossing

Het hoofdgebouw bestaat uit vier bouwdelen die met een centrale gang aan elkaar zijn verbonden. Daarnaast zijn er nieuwe gebouwen met functies als een parkeergarage, een kliniek (voor specialistische poliklinische en dagbehandeling zorg) en een ambulancepost. De te renoveren vleugels van het bestaande gebouw bieden plek voor ondersteunende functies en laboratoria.

Het nieuwe ziekenhuisgebouw is circa 70.000 vierkante meter. Dat is ruim 25% minder vloeroppervlak dan de oude locaties bij elkaar. Door de inrichting zo efficiënt mogelijk te maken kan het ziekenhuis met minder vierkante meters af.

De constructies van de gebouwen zijn flexibel ontworpen zodat ze makkelijk aanpasbaar zijn in de toekomst. Zo kunnen afdelingen met minimale verbouwing wisselen of kunnen er afdelingen worden toegevoegd.

Een van de randvoorwaarden voor dit project was dat de groene omgeving van het ziekenhuis, het bos Monnikenberg, zoveel mogelijk behouden moest blijven. Tergooi MC plant zelf voor elke gekapte boom een nieuwe boom terug. Als verantwoordelijke voor het ontwerp van de infrastructuur en het begeleiden van de uitvoering hebben we een verkeersveiligheidstoets uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het terrein optimaal binnen deze bosrijke omgeving wordt ingericht.
Theo Simmerman

Mooi om na jaren ontwerpen het prachtige resultaat te zien in de groene omgeving.

Theo Simmerman Projectleider Tergooi MC Hilversum, Royal HaskoningDHV

Interview Theo Simmerman, Royal HaskoningDHV en Architect Wiegerinck in het FMT Gezondheidszorg

Na meer dan tien jaar samenwerking tussen Royal HaskoningDHV en Wiegerinck, bekroont een gedeelde visie en vakmanschap een flexibel ontwerp en constructie.

Het resultaat

In mei 2023 is het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen. De locatie in Blaricum en het oude ziekenhuis in Hilversum zullen sluiten. Twee bouwdelen van het laatste bestaande gebouw worden verbouwd en verduurzaamd wat de laatste stap van dit project is. Nu heeft Tergooi MC een nieuw en toekomstbestendig ziekenhuis, dat efficiënt is ingericht, beschikt over de nieuwste technieken en apparatuur en kan meebewegen met de toekomst.

Meer weten over dit project of andere toekomstbestendige gebouwen? Neem contact met ons op.
Neem contact op met onze experts -

Neem contact opmet onze experts

Copyright: Tergooi MC
Language is changing...